top of page

Закликаємо не змінювати правила перетину кордону в Україні

Наразі, темпи вакцинації у світі, навіть у розвинутих країнах, становлять в середньому 20-40%.

Кількість іноземних туристів, які перетинають державний кордон України з негативним результатом ПЛР-тестування (та страховим полісом) достатньо значна. Запропоновані зміни (від 19.07), згідно яких такі іноземні громадяни повинні піти на самоізоляцію щонайменше на 7 днів після перетину державного кордону і лише після повторного тестування матимуть змогу її припинити, дуже негативно вплине на кількість подорожуючих до України. Відверто кажучи, такі зміни повністю відсікають таких подорожуючих - туристи не будуть обирати Україну як дестинацію.

Ми цілком розуміємо, що такі правила, коли без перешкод та вимушеної самоізоляції подорожувати зможуть лише вакциновані громадяни, очікуються в більшості країн. Але наразі, коли вакцинація не є примусовою і темпи вакцинації є досить повільними, введення таких заходів матиме негативний результат для галузі в'їзного туризму. Більш того, руйнівних наслідків в діяльності зазнають усі туристичні оператори, які мають вже підтвердженні тури та обслуговування на серпень-вересень поточного року. Ми закликаємо до більш зваженого та послідовного підходу щодо можливих змін. В'їзний туризм - це завчасне планування. Під загрозою скасування опиниться дуже велика кількість турів. Такі різкі зміни матимуть лише негативний вплив на імідж України як туристичної дестинації.

Ми також розуміємо, що ці зміни вимушені через ризик погіршення епідеміологічної ситуації. Тоді, можливо, варто розглянути їх введення лише для країн з гіршою ситуацією, ніж в Україні.

З червня місяця в'їзний потік лише потроху почав налагоджуватися, туристичні оператори змогли частково відновити свою діяльність. А таке можливе рішення щодо змін знову призупинить її.

Ми закликаємо не змінювати правила перетину кордону. Наявність негативного результату ПЛР-тестування та страхового полісу у іноземних туристів є достатнім ступенем захисту від можливого поширення вірусу в Україні.

Зрештою, наголошуємо ще раз - вакцинація нині не є примусовою в жодній країні. І ми не повинні обмежувати в можливості подорожувати в Україну громадян, які з певних причин не вакцинувалися. Нам потрібно з повагою ставитися до існуючих умов та вибору кожного іноземного туриста, який має підтвердження відсутності загрози вірусної хвороби на момент перетину державного кордону України у вигляді негативного результату ПЛР-тестування.



bottom of page